Sinds 2003 gold de rookmelderverplichting al voor nieuwbouwhuizen. Per 1 juli 2022 stelt de overheid, dat ook in bestaande woningen een rookmelder moet hangen op elke woonetage.
Geld deze verplichting ook voor mij?
De rookmelderverplichting geldt voor iedere woning. Ongeacht of je huurt of een koopwoning hebt, zowel nieuwbouw als bestaande bouw. Dus ook voor jou.
Waarom is een rookmelder zo belangrijk
Jaarlijks sterven er nog onnodig veel mensen als gevolg van een woningbrand. Als je slaapt, dan ruik je niets. Je wordt dus ook niet wakker van een brandlucht of gas. Een rookmelder kan je op tijd waarschuwen om jezelf en medebewoners in veiligheid te brengen.
Ik heb al een rookmelder, zit ik dan goed?
Goed dat je al iets hebt. Maar nee, niet per se. Rookmelders hebben een houdbaarheidsdatum. De sensor verouderd en gaat langzaam stuk. Controleer dus goed op de houdbaarheidsdatum en vervang je rookmelders wanneer nodig. Ook is het verstandig de rookmelders eens in de maand te testen. Zo weet je gelijk hoe het met de eventuele batterij is gesteld. Hoeveel rookmelders je nodig hebt hangt af van je woning.
Hoeveel rookmelders heb ik nodig?
- Plaats rookmelders minimaal op iedere (woon)verdieping, bij voorkeur in de vluchtweg. Dit is meestal de gang, overloop of hal.
Verder is het advies:
- In iedere verblijfsruimte (bijv. woonkamer)
- In iedere slaapkamer
- In iedere brandgevaarlijke ruimte (bijv. de keuken en ruimte waar de wasmachine staat)
Heb je een gasaansluiting? Dan is het verstandig om ook een koolmonoxidemelder aan te schaffen.
De beste plek voor je rookmelder
Ophangen is tegenwoordig supermakkelijk bijvoorbeeld met dubbelzijdig tape. Hang de rookmelder aan het plafond – want rook stijgt op – en minstens vijftig centimeter vanaf de muur of een hoek. Hangt de rookmelder in de buurt van het fornuis of de badkamerdeur, dan kan deze onnodig afgaan. Neem daarbij voldoende afstand van mogelijke stoom. Je kunt er ook voor kiezen om een hittemelder te plaatsen.